مشاهیر قدیم جاسب

ساخت وبلاگ

*مشاهیر قدیم جاسب

تحقیق و نگارش : غلامرضا نصراللهی

1- شیخ نجم الدین ابوالقاسم علی بن حسین جاسبی فقیه : از محدثین و فقهاء (بیان المفاخر ج1ص283) در قرن ششم هجری

2- شیخ رشیدالدین علی بن محمد جاسبی فقیه : ( همان منبع ) از محدثان و فقیهان قرن ششم هجری

3- حسن بن علی بن حسن طبیب جاسبی : از طبیبان دانشمند و ماهر قرن هفتم هجری. او سال ها در کاشان به تحصیل پرداخت و سپس طبابت کرد .

وی نسخه ای از کتاب " منهاج البیان فی ما یستعمله الانسان " تالیف یحیی بن عیسی ( ابن جزله ) را کتابت کرده است . ۱-نسخ روز یكشنبه ۱۵ ذیقعده ۶۱۵ در نوشاباد كاشان . ۲-حسن بن علی بن حسن طبیب جاسبی در مدرسه مجدیه كاشان در ۱۲ ع۱/۶۲۶ بر آن حواشی نوشته . ۳-همو نسخه را در پایان ج ۲/۶۲۶ در نوشاباد تصحیح كرده است . ۴-همو ادویه آن را با كتاب النبات ابوحنیفه دینوری كه گزیده آن را در پایان گذارده است در همان نوشاباد در دهه نخستین رجب ۶۲۶ مقابله كرده است . ۵-همو در ج ۱/۶۳۳ یادداشت كرده است كه نشانه «مو» برای الموازنة اصفهانی است . ۶-همان حسن بن علی بن حسن جاسبی طبیب فوائدی از كتاب عبدالله بن محمد بن عیسی باوردی در ع ۱/۶۲۷ در هامش نوشته است . ۷-همو می نویسد كه در صفر ۶۲۷ كتاب عبیدالله بن جبرئیل در منافع الاعضاء را دیدم كه بیشتر مطالب آن بیهوده و تباه بوده است . ۸-حسین بن حسن طبیب كه باید پسر همان جاسبی باشد در ۶۲۰ واندی (یكانهای آن محو شده) می نویسد كه كتاب را مقابله كرده ام . ۹-باز در رمضان ۶۳۷ با نسخه امام ظهیرالدین ابوالقاسم مقابله شده است. این نسخه به شماره ۸۱۹۰/۲ در کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران وجود دارد . ( فهرست نسخه های خطی كتابخانه دانشگاه تهران. ج.۱۷ ص ۴۹.)

4- علی بن محمد بن علی جاسبی وارانی : عالم فاضل ادیب. در اوایل قرن هشتم هجری می زیسته است. او نزد جلال الدین یوسف بن جمال الدین محمد اصفهانی به تحصیل پرداخته است و استادش در سال 714 ه. ق. برای او اجازه نوشته است. ( تراجم الرجال ج1ص382 )

5- محمد بن محمد تقي جاسبي بیجکانی از فضلای اهل علم در قرن سیزدهم هجری است. وی نسخه ای از. این نسخه به شماره۷ در کتابخانه استاد حسن عاطفی در کاشان نگهداری می شود. ( نشریه نسخه های خطی ج ۷ ص )

۶- شیخ محمد جعفر بن میرزا اسماعیل کروکانی جاسبی قمی : عالم فاضل و فقیه ماهر.او برای تحصیل به اصفهان آمد و از محضر علما و مجتهدین بزرگ این شهر همچون حاج محمد ابراهیم کلباسی و حاج سید محمد باقر حجه الاسلام شفتی بهره برد.او در سال 1254 نسخه ای از کتاب " مناسک حج استادش حاج سید محمد باقر حجه الاسلام شفتی ( بیان المفاخر ج1ص283و284) و در اول رجب همان سال نسخه ای از کتاب منهاج الهدایه " نوشته استاد دیگرش حاجی کلباسی را کتابت کرده است . این نسخه به شماره ۸۵۶۸ در کتابخانه آیت الله مرعشی در قم موجود است.( فهرست نسخه های خطی کتابخانه آیت الله العظمی مرعشی نجفی ج ۲۲ ص ۱۲۸ ؛ فهرست دست نوشت های ایران ج10ص284 )

۸. شیخ محمد جاسبی متخلص به " فنا " فرزند عبدالرحیم از عرفا و شعرای قرن سیزدهم هجری است.

فرزند شيخ عبدالرحيم و خود از علماء و عرفاء و حكماء بوده، و همانا در سال ۱۲۱۱ ه. ق. متولد شده و در بيست سالگى خدمت حاج سيد محمد تقى پشت-مشهدى رسيده و سه سال از حوزه درس وى فيض‌ياب گرديد. آنگاه به نجف رفت و نه‌ سال در نزد مرحوم شيخ محمد حسن صاحب «جواهر» درس خواند، سپس به اصفهان‌ شتافت و چندى در خدمت ميرزا حسن فرزند ملا على نورى (نور اللّه مرقدهما) مراتب‌ معقول را دريافت، آنگاه شوقش به عرفان كشيد، و طالب اصحاب حقيقت و ارباب‌ طريقت گرديد، و بدين منظور به هندوستان رفت و باز آمد و به حضور مرحوم حسين عليشاه‌ مشرف شد، و وى او را به مجذوب عليشاه حواله نمود. و شيخ محمد در نزد اين شخص‌ اخير مدتى رياضت كشيد، و در صفاى باطن كوشيد، تا به مقامى سامى رسيد، و از او به اجازت ارشاد و هدايت نائل گرديد، آنگاه به وطن مألوف برگشت، و در خانقاهى كه‌ پدرش به امر ملا عبدالصمد همدانى بنيان نموده بود اقامت گزيد و چندى ايام و ليالى را به عزلت به سر رسانيد، آنگاه به طهران رفت و به طورى كه در «طرائق» فرموده حالش‌ مقتضى ارشاد و دستگيرى نبوده. و او شعر هم مى‌گفته و تخلص فنا مى‌نموده و اين اشعار را آنجا از او نقل كرده:

ما از آن روز كه با دردكشان يار شديم

در خرابات مغان محرم اسرار شديم

تا نهاديم بدرگاه بتان روى نياز

فارغ از سبحه و سجاده وز نار شديم

چند روزى پسر آدم خاكى بوديم

ديرگاهى پدر گنبد دوار شديم

سال‌ها چرخ زنان بر سر اين چرخ كبود

هم عنان با همه ثابت و سيار شديم

گاه در ميكده‌ها خشت سر خم بوديم

گاه در مدرسه‌ها حامل اسفار شديم

خواب بوديم كه سر زد ز افق طلعت دوست

جلوه‌ اى كرد رخش، ما همه بيدار شديم

در پس آينه واداشت چو طوطى ما را

آنقدر گفت كه ما قابل گفتار شديم‌

شيخ محمد پس از مدت نود و چهار سال قمرى عمر، در سنه هزار و سيصد و پنج‌ ( ۱۳۹۵ ه. ق. ) وفات كرده و در همان خانقاه خود به قريه جاسب دفن شد و فرزندش شيخ حسينعلى گاهى‌ در طهران متوقف، و زمانى در جاسب متصوف بوده.و مریدان بسیاری داشت از جمله میرزا ابوالفضل عنقای طالقانی. ( طرائق الحقائق ج ۳ ص ، مکارم الآثار ج ۲ ص ۴۰۶. )

در برگ پایانی کتاب " اصطلاحات الصوفیه " کمال الدین عبدالرزاق کاشی ( نسخه شماره ۲۶۶۹ کتابخانه مسجد اعظم قم ) ، اجازه طریقتی از مجذوبعلی شاه نعمة اللهی به محمد جاسبی آمده است.( فهرست نسخه های خطی کتابخانه مسجد اعظم قم ج ۱ ص )

شعری با مطلع :

ما از آن روز كه با دردكشان يار شديم

در خرابات مغان محرم اسرار شديم

از محمد جاسبی، متخلص به فنا، در " جُنک " شماره ۲۰۹۲/۱ در کتابخانه کتابخانه ملی ایران وجود دارد. این جُنگ احتمالا در قرن چهاردهم هجری جمع آوری شده است. ( سایت اینترانتی کتابخانه ملی ایران )

۹. حسين بن حسن بن حسين بن ابي القاسم زري جاسبي از فضلا و ادبای قرن ششم هجری است . وی نسخه ای از کتاب " الشرح المختصرعلي ديوان ابي تمام " نوشته : خطیب تبریزی را در پنج شنبه اول رجب ۵۹۳ ه. ق به خط نسخ در قم کتابت کرده است. این نسخه به شماره ۷۱۰ ه. ق. در کتابخانه دکتر اصغر مهدوی نگهداری می شود. ( نشریه نسخه های خطی ج ۲ ص ۱۵۷ ).

۱۰.آقا مير شريف بن ميرزا علي جاسبي قمي ، از کاتبان قرن یازدهم هجری است. وی کتاب " مجمع البيان لعلوم القرآن " نوشته : ابوعلی فضل بن حسن طبرسی را به خط نسخ در آخر جمادي الاخر ۱۰۳۸ و ۱۰۳۹ ه. ق. در قم کتابت کرده است. این نسخه به شماره ۸۵۰ در کتابخانه آیت الله مرعشی در قم موجود است. ( فهرست نسخه های خطی کتابخانه عمومی آیت الله العظمی مرعشی نجفی ج ۳ ص ۴۴ ).وی همچنین کتاب " تمهید القواعد الاصولیة و العربیة لتفریع الاحكام الشرعیة " نوشته : شهید ثانی را به خط نسخ در یکشنبه ۲۳ رجب ۱۰۳۵ ه. ق. در کاشان کتابت کرده و به شماره ۱۶۲۸۰ در کتابخانه مجلس شورای اسلامی وجود دارد . ( فهرست ج ۳۰ ص )

۱۱. حسن بن محمد بن حسين جاسبي هرازكاني از فضلا و دانشمندان قرن ششم هجری است . وی نسخه ای از کتاب " الارشاد " شیخ مفید را در جمعه ۱۵ شوال ۵۶۵ ه. ق. به خط نسخ نازیبا کتابت کرده است. این نسخه به شماره ۱۱۴۴ در کتابخانه آیت الله مرعشی در قم نگهداری می شود. ( فهرست نسخه های خطی کتابخانه عمومی آیت الله العظمی مرعشی نجفی ج ۳ ص ۳۱۸ ).

۱۲. اسعد بن احمد بن اسعد جاسبي از فضلا و علمای قرن دهم هجری ی است. وی جزء نخست کتاب" دروس الشرعیه " شهید اول را به خط نسخ در ۹۶۲ ه. ق. کتابت کرده است که به شماره ۴۲۴۰ در کتابخانه آیت الله مرعشی در قم وجود دارد. ( فهرست نسخه های خطی کتابخانه عمومی آیت الله العظمی مرعشی نجفی ج ۱۱ ص ۲۳۸ ).

۱۳. اسعد بن احمد بن اسعد انجداني جاسبي از فضلای اهل علم در قرن نهم هجری است . وی نسخه ای از کتاب " اللمعه الدمشقیه " شهید اول را به خط نسخ در سال ۸۶۸ ه. ق. در قزوین کتابت کرده است . این نسخه به شماره ۲۵۴ در کتابخانه مدرسه صدر بازار اصفهان وجود دارد. ( فهرست نسخه های خطی کتابخانه مدرسه صدر بازار اصفهان ص )

۱۴. ابوالقاسمعلی بن محمد بن علي جاسبي از کاتبان و فضلای قرن ششم هجری است .

در كاشان، نسخه‌اى از كتاب‌ النهاية ى شيخ طوسى در غرّه ذى قعده 579 ق به خطّ ابو القاسم بن محمّد بن على جاسبى، كتابت شده است. اين نسخه داراى اجازه قطب راوندى به كاتب با اين شرح است:

" کتاب‌ النهاية فى فقه أهل البيت عليهم السلام تأليف الشيخ الإمام العالم الزاهد عماد الدين أبى جعفر محمّد بن علىّ الطوسى رضى الله عنه قرأ على الشيخ الإمام العالم وجيه الدين جمال الإسلام أبو القاسم علىّ بن محمّد بن علىّ الجاسبى- أدام اللَّه سداده- و أجزت له روايته عنّى عن مشايخى يعنى عن المصنّف ... أبو الفضل الراوندى محمّد بن سعيد ... فى شهور ۵۸۰"

این نسخه به شماره ۱۱۳۷۲ در کتابخانه آیت الله مرعشی در قم نگهداری می شود ( فهرست نسخه های خطی کتابخانه عمومی آیت الله العظمی مرعشی نجفی ج ۲۸ ص ۶۲۰ - ۶۲۲ ) در آخر نسخه چند یادداشت تملک دیده می شود از جمله :

" محمد بن علي بن منصور الكروكاني و كتب في محرم سنة 641 ، اللهم اغفر لكاتبه و لقاريه " و همچنین " اسماعيل ، فرزند سيد علي واراني " با مهر بيضي " عبده اسماعيل الحسيني " ( برگ پايان )

۱۵. علي بن گنجعلي جاسبي واراني ، از کاتبان و فضلای قرن سیزدهم هجری است وی کتاب " مناهج الاحکام " ملا احمد نراقی رابه خط نستعلیق در شعبان ۱۲۳۴ کتابت کرده است . این نسخه به شماره ۲۷۹ در کتابخانه مرکز احیاء میراث اسلامی در قم نگهداری می شود ( فهرست نسخه های خطی کتابخانه مرکز احیاء میراث اسلامی ج ۱ ص ۳۷۸ - ۳۸۰ )

۱۶. محمد بن محمد تقي جاسبي بیجگانی از فضلا و کاتبان قرن سیزدهم هجری است. وی مجموعه ای شامل ۱. " الفوائد العتیقه " و " الفوائد الحائریه " هر دو از وحید بهبهانی را به خط شکسته نستعلیق در غره شهر رمضان ۱۲۲۷ ه.ق کتابت کرده است . این مجموعه در کتابخانه استاد حسن عاطفی در کاشان موجود است. ( نشریه نسخه های خطی ج ۷ ص ۷۵۰ )

۱۷. محمد ابن محمد بن اسماعيل متخلص به سفين جاسبي الاصل ، از فضلا و شاعران قرندوازدهم هجری است وی کتاب مجمع الشفا در طب را به فارسي و در شرح رساله طب يوسفي تالیف کرده است این نسخه در سال در سال ۱۲۷۷ ه. ق. کتابت شده است و به شماره ۲۰۰۸ در کتابخانه آیت الله گلپایگانی در قم وجود دارد‌. این کتاب به نام شاه سلطان حسين صفوي بهادرخان ، در بيست و
پنج باب ، هر باب شامل چند شعله نوشته شده است
آغاز : اشرف اذكار حميده و احمد اوراد پسنديده ...
انجام : و درد كرده به دوايي دواء الفيل زايل شود .

( فهرست نسخه های خطی کتابخانه عمومی آیت الله العظمی گلپایگانی ص ۱۳۴.)

۱۸. حیدر بن محمد جاسبی از محدثین شیعه است . آیت الله العظمی خوئی درباره او می نویسد :

قال الشيخ منتجب الدين في فهرسته: «الأديب أوحد الدين حيدر بن محمد الجاسبي: فاضل، صالح». ( معجم رجال الحدیث ج ص )

۱۹. ابوالحسن علی بن حسین بن علی جاسبی از فقیهان و محدثین شیعه است. آیت الله العظمی خوئی درباره ی او می نویسد :

قال الشيخ منتجب الدين في فهرسته: «أبو الحسن الفقيه الدين علي بن الحسين بن علي الجاستي [الجاسبي: صالح، حافظ، ثقة، رأى الشيخ أبا علي ابن الشيخ أبي جعفر الطوسي، و الشيخ الجد شمس الإسلام حسكا بن بابويه، و قرأ عليهما تصانيف الشيخ أبي جعفر (رحمه الله)». ( معجم رجال الحدیث ج ص)

۲۰. شیخ محمد حسن جاسبی از علمای قرن سیزدهم هجری و شاگرد ملا احمد نراقی است.

۲۱. حاج شیخ قوام اسلامی جاسبی فرزند حاج ملا حسین جاسبی . از علما و فقهای معاصر قم است.

حاج ملا حسین که قریب صدوده سال عمر کرد ، مردی بود روحانی ، پارساو خدمتگزار . سالها در یکی از روستاهای جاسب به ترویج و نشر معارف اسلامی و ارشاد مؤمنان مشغول بود و در همانجا در امامزاده ای مدفون گشت .

حاج شیخ قوام از علما و دانشمندان حوزه علمیه قم بود که مقداری از زمان مرحوم حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی را هم درک کرده بود و اخیرا از ملازمان درس مرحوم آیت الله العظمی نجفی مرعشی بود و در ایام تبلیغ منبر می رفت و منبرهای سودمندی داشت . تابستانها نیز در زادگاه خود ( جاسب ) می رفت و ضمن سرکشی به آب و ملک مختصریکه در آنجا داشت به ترویج و تبلیغ و اقامه نماز جماعت می پرداخت . وی دختر آیت الله شیخ محمد علی اراکی را به همسری خود برگزیده بود.

وی در سال ۱۳۶۶ ه. ش. در سن قریب به هفتادسالگی از دنیارفت و در مقبره ای در قبرستان باغ بهشت قم مدفون گشت.

آثار چاپ شده او از این قرار است :

1 - صراط المؤمنین .

2 - شرح و ترجمه رساله حقوق حضرت سجاد علیه السلام

3 - کرامات حضرت معصومه علیهاالسلام .

4 - بشارة المؤمنین .

کتاب بشارة المؤمنین در تاریخ قم و قمیین که در سال ۱۳۹۴ ه. ق. تالیفش به پایان رسیده و گویا در همان سال هم چاپ شده باشد کتابی است سودمند و شامل برخی فوائد .

این کتاب شامل سه بخش است :

۱) چهل روایت راجع به زمین و اهالی قم .

۲) پانزده کرامت از کرامات حضرت معصومه سلام الله علیها .

۳) ذکر بیش از پانصد نفر از علما و محدثان قم . .( یادنامه آیت الله العظمی اراکی صص ۱۳۶ و ۱۳۷ )

۲۲. شفیع بن اسماعیل جاسبی، از عضلهء اهل علم در قرن یازدهم هجری است وی نسخه ای از کتاب " الاربعون حدیثها " شیخ بهایی را در ذیحجه ۱۰۷۳ ه. ق. به خط نسخ کتابت کرده است. این نسخه به شماره ۳۲۶۲۳ در کتابخانه ملی ایران نگهداری می شود .رقم و سجع او به قرار زیر است :

" اتفق الفراغ من تسویه فی یوم السبت احد و عشرین شهر ذالحجة الحرام سنه ثلث و سبعین بعد الف من الهجرة النبویة صلی الله علیه و اله و سلم علی ید الفقیر الضعیف من کل شئ شفیع المذنب ولد مرحوم اسماعیل جاسبی قد فرغ منه اتمام فی یوم السبت شهر ذالحجه الحرام سنه ۱۰۷۳ فی بلدة الجاسب خاکسار دردمندان شفیع " مهر کاتب با سجع " خدا یار بادت محمد" ( سایت اینترنتی کتابخانه ملی ایران ) وی همچنین کتاب " حاشیة تحریر القواعد المنطقیة فی شرح الشمسیة " تالیف میر سید شریف جرجانی را به خط نسخ در جمادی الاول ۱۰۶۲ ه. ق کتابت کرده است. این کتاب به شماره ۶۴۷۲/۱ در کتابخانه مجلس شورای اسلامی نگهداری می شود . ( فهرست نسخه های خطی کتابخانه مجلس شورای اسلامی ج ۲۰ ص

۲۳. محمد بن صادق جاسبی از فضلای اهل علم در قرن سیزدهم هجری است . وی مجموعه ای شامل " حاشیه حاشیه تهذیب المنطق " تالیف علیرضا تجلی اردکانی و " روایاتی درباره خلقت آدم " از : ؟ و " شرح شواهد البهجة المرضیة " تالیف نظام الدین اردبیلی و "روایاتی درباره حضرت ابراهیم "

را در کتابت کرده است . این مجموعه به شماره ۱۷۵۱۲ در کتابخانه مجلس شورای اسلامی نگهداری می شود. ( فهرست نسخه های خطی کتابخانه مجلس شورای اسلامی ج ۴۸ ص )

۲۴. شمس الدین جاسبی از شعرا و ادبای قبل از دوره صفویه است.طبعش به سرودن هجو مایل بوده است. از زندگی او اطلاعات زیادی نداریم . تقی الدین اوحدی بلیانی شعر ۱۹ بیتی او در هجو را آورده که مطلع آن چنین است: " را در ۱۶ جمادی الثانی ۱۲۱۹ ه. ق را به خط نسخ کتابت کرده است. این مجموعه به شماره ۱۷۵۱۲/۲ در کتابخانه مجلس شورای اسلامی نگهداری می شود . ( فهرست نسخه های خطی کتابخانه مجلس شورای اسلامی ج ۴۸ ص ) "

در خدمتت ای صدر بلند مرتبه دزدی ست

کو زهر به سحر از ذهن مار بدزدد

( تذکره عرفات العاشقین ج ۳ ص ۱۸۴۴ )

همچنین در [جُنگ ] " اشعار " شماره ۷۲۰ کتابخانه نوربخش ( خانقاه نعمت اللهی تهران که در قرن ۱۱ هجری جمع آوری شده است ؛ شعری از شعرهای شمس جاسبی آورده شده است. ( نشریه نسخه های خطی ج ۱۳ ص )

۲۵. يوسف بن حسن بن علي بن احمد جاستي از فضلای اهل علم در قرن هشتم هجری است . وی مجموعه ای از چند کتاب و رساله شامل : : ۱-مصباح الهدایة و مفتاح الكفایة (گ ۱-۱۷۴) ؛ نطنزی ، محمود بن علی ۲-آغاز و انجام = تذكره منازل السائرین (گ۱۷۵-۱۸۶) ؛ نصیرالدین طوسی ، محمد بن محمد ۳-التوفیق بین الحدیثین (گ ۱۸۷-۱۸۸الف) ؛ ۴-التلفیق بین الحدیثین (گ۱۸۸) ؛ عبدالرزاق كاشی ، عبدالرزاق بن جلال الدین ۵-شرح حدیث الحقیقة = ... = (گ۱۸۸-۱۹۱) ؛ عبد الرزاق كاشی ، عبدالرزاق بن جلال الدین ۶-شرح حدیث المهلكات و المنجیات (گ ۱۹۱-۱۹۳) ؛ عبدالرزاق كاشی ، عبدالرزاق بن جلال الدین ۷-گفتار در ستایش خط نیكو (گ۱۹۳) ؛ ۸-شرح حدیث الحقیقة (گ۱۹۳-۱۹۴) ؛ نطنزی ، محمود بن علی را به خط تعلیق کتابت کرده است که به شماره ۱۵۰ در مجموعه طباطبایی در کتابخانه مجلس شورای اسلامی در تهران موجود است. ( فهرست نسخه های خطی کتابخانه مجلس شورای اسلامی ج ۲۲ ص )

وی همچنین نسخه ای از کتاب " تزکیه الارواح " عبدالرزاق کاشی را در چهارشنبه ۲۲ ربیع الاول ۷۳۸ ه. ق. کتابت کرده است. این نسخه به شماره ۴۲۶۴/۲ در کتابخانه ملی ملک وجود دارد .( فهرست نسخه های خطی کتابخانه ملی ملک ج ۷ ص )

۲۶. عنايت الحسيني ابن سيد حسن واراني جاسبي ، از علما و فضلای قرن دوازدهم هجری است . وی نسخه ای از " جامع عباسی " شیخ بهایی را به خط نسخ و نستعلیق در سال ۱۱۹۴ ه. ق‌. کتابت کرده است. این نسخه به شماره در کتابخانه مجتبی ایمانیه در اصفهان وجود داشته است. ( مجله میراث شهاب شماره ۷۸ )

۲۷. مهدی جاسبی از خوشنویسان و ادبای قرن یازدهم هجری است.

وی در نسخه ای از " دیوان قاضی اسد قهپایه ای " را به خط نستعلیق در سال ۱۰۷۱ ه. ق. در کاشان کتابت کرده است. این نسخه به شماره ۷۱۹۶ در کتابخانه ملی ایران نگهداری می شود .

رقم و تاریخ این نسخه چنین است :

" الحمدلله كه باتمام رسید دیوان......قاضی اسدالله در شهر شوال در مدینه كاشان سنة ۱۰۷۱.....برخصت پیر روشن ضمیر قطب اولیاء برهان الاصفیاء مولانا میرزا محمد ملقب به محقق یكی از صاحبان سلسله شریفة و سر حلقه زهاد و عباد .....اصلاح پذیرگردد. این فقیر خاكسار و ذره ی بیمقدار را مهدی جاسبی به فاتحه یادآوری نمایند و طلب آمرزش از رب غفور نمایند. " (فهرست نسخه های خطی کتابخانه ملی ایران ج ۲۶ ص )

۲۸. قاضی معزالدین محمد جاستی ( جاسبی ) فرزند قاضی محمود از علما و فقهای قرن یازدهم هجری است. در فقه و حدیث و کلام و ادبیات تحصیل کرد و به کار قضاوت مشغول شد و مطابق سنگ مزار قبرش در ذی القعده سال ۱۰۹۹ ه. ق. وفات یافت و در قبرستان جاسب به خاک سپرده شد.

سنگ قبر او مستطیل شکل که بالای آن به شکل مثلت است ، از جنس سنگ آهکی است و کتیبه اصلی به خط نستعلیق متوسط در ۷ سطر به قرار زیر است و جاهای نقطه گذاری شده هر کدام جای یک کلمه ناخوانا است :

" هوالباقی/ وفات یافت شریعت شعاری / زبده العلماء والفضلاء [...] الانام /قاضی معزالدین محمد ابن المرحوم /المغفور قاضی [...] / محمود جاستی بتاریخ / [...] ذی القعده الحرام سنه ۱۰۹۹ "

در حاشیه به خط ثلث متوسط صلوات چهارده معصوم نوشته شده است.

۲۹. محمد يوسف بن حاجي حبيب الله جاسبي ، از فضلای اهل علم در قرن دوازدهم هجری است . وی مجموعه ای شامل " کبری " در منطق تالیف میر سید شریف جرجانی و " العزی فی التصریف " تالیف عبدالوهاب زنجانی و " الکافیه فی النحو " ابن حاجب را به خط نسخ در قرن دوازدهم هجری کتابت کرده است. این مجموعه به شماره ۶۴ در کتابخانه حوزه علمیه امام صادق در اردکان یزد موجود است. ( فهرست نسخه های خطی کتابخانه حوزه علمیه امام صادق اردکان ص )

۳۰. سيد اسماعيل بن علي حسيني جاسبي از فضلای اهل علم در قرن سیزدهم هجری است . وی نسخه ای از " الروضه البهیه " شهید ثانی را در سال ۱۲۲۵ ه. ق. به خط نسخ کتابت کرده است . این نسخه به شماره ۱۴۸۶۰ در کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی وجود دارد. ( فهرست نسخه های خطی کتابخانه آستان قدس رضوی ج ۲۱ بخش نخست ص )

۳۱.محمد بن ابراهیم بن حسین جاستی ، مجموعه ای شامل " قواعد العقائد " خواجه نصیرالدین طوسی و «مانعیه» و «مسئله غسل جنابت» را در تاریخ ۶۸۰ ه. ق. کتابت کرده است. ( فهرست نسخه های خطی اهدائی حضرت آیة الله العظمی سید علی خامنه ای. ج.۴-۲ ص )

۳۲.جعفر بن محمد علي حسيني جاسبي واراني از فضلای اهل علم در قرن سیزدهم هجری است. وی نسخه ای از " خدایا الشیعه " ملا احمد نراقی را به خط نسخ در سه شنبه ۱۳ رمضان ۱۲۳۴ ه. ق. کتابت کرده است که به شماره ۵ در کتابخانه آیت الله مهدی روحانی در قم وجود دارد. ( آشنائی با چند نسخه خطی ص )

درگذشت استاد فضل الله اعتمادی ( برنا ) شاعر اصفهانی...
ما را در سایت درگذشت استاد فضل الله اعتمادی ( برنا ) شاعر اصفهانی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : gerdbad91 بازدید : 49 تاريخ : جمعه 8 ارديبهشت 1402 ساعت: 10:02